zo 23 feb.

|

The Neverending Park

De Horizon | FILOSOFISCH GROEPSGESPREK

Samen op zoek naar (voorlopige) antwoorden op vragen die ons als burgers bezighouden. Een filosofisch gespreksleider van De Horizon, prikkelt, daagt uit, begeleidt. Kom er gezellig bij zitten, je hebt geen voorkennis nodig om deel te nemen. Met Kim Bertoe.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
De Horizon | FILOSOFISCH GROEPSGESPREK

Tijd en locatie

23 feb. 2020 10:30 – 12:30

The Neverending Park, Museum Hof van Busleyden, Sint-Jansstraat 2a, 2800 Mechelen

Over het evenement

Mag de overheid zich moeien met privé? Wat is burgerparticipatie? Wie is verantwoordelijk in een democratie? Wat is een basisrecht? 

In een filosofisch groepsgesprek gaan we op zoek naar (voorlopige) antwoorden op vragen die ons als burgers bezighouden, onder begeleiding van een filosofisch gespreksleider. Je hebt geen voorkennis nodig om deel te nemen.

---

In een filosofisch groepsgesprek vertrekken we van een vraag die de deelnemers zelf bepalen. Het gaat dan om een vraag zijn die uitnodigt tot reflectie. We beslissen democratisch en de vraag met meeste stemmen wordt behandeld. Tijdens het filosofisch gesprek wordt er gezocht naar een (voorlopig) antwoord. We tasten de verschillende meningen en standpunten af in de groep en luisteren naar de argumenten. We hoeven het niet met elkaar eens te zijn. Luisteren naar elkaar en gefundeerd weerwoord bieden of elkaar aanvullen is wel belangrijk. Het gaat er niet om wie gelijk heeft, maar om het antwoord op de vraag. Het is een gezamenlijk onderzoek, waarbij het filosofisch karakter van het gesprek bewaakt wordt door de moderator.

Het filosofisch gesprek wordt gemodereerd door Kim Bertoe. Met haar zelfstandige activiteit De Horizon legt ze zich toe op de praktische filosofie, van 10 tot 110j, voor scholen en organisaties. Kim volgde hiervoor tal van opleidingen en specialiseerde zich vooral in de Socratische methode. Hoewel elk fenomeen onderwerp van een filosofisch gesprek kan zijn, gaat de interesse vooral uit naar politieke thema’s en polarisatie. Specifiek voor scholen is er aandacht voor de relevantie van filosofie in de wetenschap, om de A in STEM te zetten.

---

Inschrijven is niet nodig.   

Betaal éénmalig 5 euro voor neverending toegang tot alle activiteiten van het park. 

Bekijk het programma en ontdek alle activiteiten 

Deel dit evenement