di 03 mrt.

|

The Neverending Park

Gelieve het gras te betreden - Ann Meskens nodigt uit | GESPREK

Lunchgesprek op dinsdag met Lotte van den Berg over menselijke architectuur en over het Parlement der dingen.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Gelieve het gras te betreden - Ann Meskens nodigt uit | GESPREK

Tijd en locatie

03 mrt. 2020 12:00 – 13:30

The Neverending Park, Museum Hof van Busleyden, Sint-Jansstraat 2a, 2800 Mechelen

Over het evenement

Als samen beslissen de boodschap is, mogen de dingen dan ook meepraten, alsjeblieft? Wat hebben huizen, auto’s en stenen ons te zeggen en moeten we niet oefenen om met hen in gesprek te gaan? 

Over menselijke architectuur en over het Parlement der dingen. Met Lotte van den Berg.

Schrijf je hier in!

---

Theatermaakster en beeldend kunstenaar Lotte van den Berg (°1975) raakte al tijdens haar jeugd gefascineerd door theater via haar vader, theatermaker Jozef van den Berg. Nog tijdens haar regieopleiding in Amsterdam begon ze al voorstellingen voor bekende toneelhuizen te maken, in Vlaanderen en in Nederland. In de zomer van 2013 begon ze met de ontwikkeling van ‘Building Conversation’. Vanuit een grote interesse voor gesprekstechnieken uit verschillende culturen en vanuit een nieuwsgierigheid naar de werking van het gesprek als plek voor ontmoeting, startte ze een onderzoek met de centrale vraag: ‘Hoe spreken we met elkaar en hoe zouden we met elkaar kunnen spreken?’   Inmiddels is ‘Building Conversation’ uitgegroeid tot een collectief van kunstenaars die het gesprek zelf benadert als een kunstwerk, als een gezamenlijke creatie, een collectieve improvisatie waarbij het publiek wordt uitgenodigd om deel te nemen. In de tentoonstelling ‘The Neverending Park’ was ze zondags te gast met haar ‘Gesprek zonder woorden’, een ritueel gebaseerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de Inuit, waarbij stamhoofden urenlang samenzitten, elkaar aankijken en niets zeggen. 

Eerder al, in 2016, creëerde Lotte van den Berg met Daan ’t Sas de voorstelling ‘Parlement van de dingen’.‘Parliament of Things’ is een theorie van Bruno Latour die een pleidooi inhoudt voor het recht van het object. We zijn eraan gewend dat de mens spreekt, niet alleen namens zichzelf maar ook namens andere entiteiten: het heelal, het regenwoud, de dieren, de stad. Volgens Latour weigert de mens in het moderne denken de rechten, autonomie en ‘agency’ (het handelend vermogen) van het object te erkennen. Hij pleit voor een mensvisie waarin de waarden (niet de waarde) van objecten en andere entiteiten een actieve rol spelen. Tijdens dit laatste lunchgesprek stellen Ann Meskens en Lotte van den Berg de verhouding tussen mensen en dingen in vraag. Kunnen wij spreken namens de dingen? Of is het denkbaar dat er een andere relatie ontstaat, waarbij we afstappen van het antropocentrisch/mensgericht standpunt en de toekomst bekijken vanuit het perspectief van de dingen? 

Lotte van den Berg won verschillende prijzen, waaronder de Erik Vos prijs en de Charlotte Kohler prijs. Haar werk is te zien op gerenommeerde theaterfestivals door heel Europa en in Amerika, Canada en Afrika.Meer informatie vind je via www.buildingconversation.nl.

---

Schrijf je hier in!

 

Betaal éénmalig 5 euro voor neverending toegang tot alle activiteiten van het park. 

Bekijk het programma en ontdek alle activiteiten

Deel dit evenement