do 09 jan.

|

The Neverending Park

Soirée Carré Plus - Kan de stad zichzelf voeden? | LEZING

‘Eten is een ecologische en politieke daad waar we niet omheen kunnen’ (Carolyn Steel). Economische realiteit versus ecologische hoogdringendheid. Moeten/kunnen steden meer eigen voedsel produceren? En welke macht heb jij als burger? Met Carolyn Steel, Gert Engelen en Greet Pluymers.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Soirée Carré Plus - Kan de stad zichzelf voeden? | LEZING

Tijd en locatie

09 jan. 2020 20:00 – 22:00

The Neverending Park, Museum Hof van Busleyden, Sint-Jansstraat 2a, 2800 Mechelen

Over het evenement

Weekthema: Kan de stad zichzelf voeden?

Lezing en gesprek: bestsellerauteur Carolyn Steel en Gert Engelen (Rikolto)

Moderator: Greet Pluymers (VRT)

Schrijf je hier in!

---

Hoe gaat het eraan toe in de ideale stad? Hoe creëer je een stad waar de mobiliteit op wieltjes loopt? Hoe zorg je voor een optimaal welzijn van je burgers, heb je oog voor de kinderen in de stad, en voorzie je in gezond en verantwoord voedsel? Op donderdag lichten we de donkere winteravonden op met twee verlichte geesten. Zij belichten telkens één thema vanuit hun persoonlijke visie. Een Mechelse beleidsmaker zet zijn/haar visie uiteen voor het ideale Mechelen. En een moderator gaat met de gasten en het publiek in gesprek.

‘Het feit dat we eten geeft ons ongelooflijk veel macht.’ ‘Een gedeelde maaltijd is een metafoor voor een goede samenleving.’ ‘Eten is een ecologische en politieke daad waar we niet omheen kunnen.’

Enkele citaten van Carolyn Steel die de besteller The Hungry City (De Hongerige Stad) schreef. Ze is architecte, schrijfster en docent. Haar boek kreeg internationale weerklank, werd in zeven talen vertaald en is een sleuteltekst voor architecten, stedenbouwkundigen, groene denkers en food professionals. Haar concept van ‘sitopia’ (voedselplek) is een begrip in de wereld van stedelijke transitie en tevens de titel van haar nieuwe boek dat in maart 2020 zal verschijnen. Steel doceerde aan de Cambridge University, de London Metropolitan University, de Wageningen University en de London School of Economics en ze is een veelgevraagde internationale spreker. Haar 2009 TED talk heeft meer dan 1 miljoen views. Zij wordt geroemd om haar visionaire inzichten. Hoe we eten bepaalt hoe we leven en zo bepaalt voedsel mee hoe het leven in onze steden eruitziet. 

Gert Engelen coördineert bij Rikolto (het vroegere Vredeseilanden) de samenwerking rond duurzaamheid met voedselbedrijven en supermarkten. Rikolto betekent ‘oogst’ in het Esperanto. Enerzijds wil deze ngo dat boeren een goede oogst hebben en coachen ze boerenorganisaties tot sterke zakenpartners. Anderzijds oogsten ze samen met boeren, bedrijven, wetenschappers en overheden nieuwe ideeën om een groeiende wereldbevolking op een duurzame wijze te voeden. 

Rikolto heeft meer dan 40 jaar internationale ervaring in de landbouw- en voedingssector. De organisatie zet in 15 landen samenwerkingsverbanden op tussen boerenorganisaties en andere spelers in de voedingsketen. Want een betere wereld begint bij ons eten. 

VRT-journaliste Greet Pluymers modereert het debat. Voor Panorama maakte ze onder meer de prijswinnende reportage De prijs van goedkoop eten over de relatie tussen supermarkten en hun leveranciers. Specifiek over de boeren maakte ze de Pano Boerenbedrog. Jarenlang volgde ze de thematiek van ontwikkelingssamenwerking voor het VRT-journaal en in Mechelen, als voorzitter van de stedelijke adviesraad voor ontwikkelingssamenwerking. 

De avond start met een korte lezing van de sprekers. Nadien volgt een debat, met het publiek. Wat zijn de moeilijkheden tussen droom en daad, tussen economische realiteit en ecologische hoogdringendheid. Moeten/kunnen steden vandaag veel meer eigen voedsel produceren? En welke reële macht heeft u als burger in dit verhaal? 

Dit gesprek wordt in het Engels gevoerd (met simultaan vertaling voor wie dat wenst).  

---

Schrijf je hier in! 

Bekijk het programma en ontdek alle activiteiten

Betaal éénmalig 5 euro voor neverending toegang tot alle activiteiten van het park. 

De lokale Koekoekmunt wordt aanvaard als betaalmiddel. 

Deel dit evenement