do 20 feb.

|

The Neverending Park

Soirée Carré Plus - Weekthema: Bewegen | DEBAT

Hoe we bewegen heeft impact op het milieu, onze levenskwaliteit, gezondheid en de economie. Tot welke manier van bewegen nodigt de stad uit? Hoe kunnen we alle bewegers goed op elkaar afstemmen? Met Wies Callens, Julie Mabilde en Hajo Beeckman.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Soirée Carré Plus - Weekthema: Bewegen | DEBAT

Tijd en locatie

20 feb. 2020 20:00 – 22:00

The Neverending Park, Museum Hof van Busleyden, Sint-Jansstraat 2a, 2800 Mechelen

Over het evenement

Weekthema: Bewegen

Lezing en debat: Wies Callens en Julie Mabilde

Moderator: Hajo Beeckman

Schrijf je hier in!

---

 

De Mechelse binnenstad is sinds kort erg fietsvriendelijk. Een goede zaak zonder meer of zijn er ook kanttekeningen bij dit verhaal? Hoe we bewegen heeft niet alleen een impact op het milieu, maar ook op onze levenskwaliteit, onze gezondheid en de economie. Tot welke manier van bewegen nodigt de stad je uit? En hoe kunnen we alle bewegers op elkaar afstemmen zonder elkaar voor de voeten te lopen?

Wies Callens werkt sinds 2016 voor de Fietsersbond, eerst als ondersteuner van de lokale afdelingen, waardoor hij een goed zicht heeft op wat er leeft bij de lokale afdelingen en de vrijwilligers. Sinds 2018 is Wies beleidsmederwerker met een focus op fietsbeleid op Vlaams, Brussels en federaal niveau. Daarnaast is hij ook woordvoerder van de Fietsersbond.

Als beleidsmedewerker binnen de Fietsersbond zet Wies vooral in op de uitbouw van een breed netwerk bij alle spelers rond het fietsbeleid. Niet enkel de usual suspects binnen het mobiliteitsbeleid, maar ook de andere domeinen die een impact hebben op het fietsbeleid in Vlaanderen en Brussel.

Julie Mabilde, opgeleid als ingenieur-architect, is adviseur en projectleider bij het Team Vlaams Bouwmeester. Daar coördineert ze het ontwerpend onderzoek binnen het platform ‘LABO RUIMTE’ – een samenwerking tussen Team Vlaams Bouwmeester, Departement Omgeving, en externe partners – dat via ontwerpopdrachten en door maatschappelijk debat onderzoekt welke impact maatschappelijke en langetermijnevoluties hebben op de organisatie van onze steden en landschappen, op de vormgeving van onze leefomgeving. Daarnaast adviseert ze publieke opdrachtgevers rond ruimtelijke en architecturale vraagstukken.

Moderator Hajo Beeckman pleit voor een rationeel debat over mobiliteit. Het verkeer zit overal in de knoop. Op slechte dagen staat een groot deel van het land stil. Uw dagelijkse gids door de files op de Vlaamse snelwegen is VRT-verkeersanker Hajo Beeckman (1971). Vanuit die bevoorrechte positie volgt hij ook de laatste trends in mobiliteit. Ondanks de recente populariteit van de fiets blijft de liefde van de Belg voor zijn auto nog steeds legendarisch, en dus staat hij dagelijks in de file. Om uit de verkeersknoop te geraken pleit Hajo Beeckman voor meer samenwerking en heldere keuzes in het beleid, niet alleen op papier maar ook in de uitvoering. En de overheid kan niet alles oplossen; ook burgers en bedrijven zullen bewuste keuzes moeten maken. In een vaak emotioneel debat zoekt hij naar rationele elementen.  (Bron: readmylips.be)

---

Schrijf je hier in!

Betaal éénmalig 5 euro voor neverending toegang tot alle activiteiten van het park. 

Bekijk het programma en ontdek alle activiteiten

Deel dit evenement