do 12 dec.

|

The Neverending Park

Soirée Carré Plus - Weekthema: De burgerstad | LEZING

Hoeveel burger verdraagt het beleid voor de goede werking van een stad? Kan de stad een partner zijn in het realiseren van de gedroomde toekomst van haar burgers? Is burgers meer inspraak geven wel haalbaar? Annemarie Kok, Manu Claeys en Guy Gypens in gesprek over de betrokkenheid van de burger.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Soirée Carré Plus - Weekthema: De burgerstad | LEZING

Tijd en locatie

12 dec. 2019 20:00 – 22:00

The Neverending Park, Museum Hof van Busleyden, Frederik de Merodestraat 65, 2800 Mechelen, België

Over het evenement

Weekthema: De burgerstad

Lezing en debat: Annemarie Kok en Manu Claeys

Moderator: Guy Gypens

Hoe gaat het eraan toe in de ideale stad? Hoe creëer je een stad waar de mobiliteit op wieltjes loopt? Hoe zorg je voor een optimaal welzijn van je burgers, heb je oog voor de kinderen in de stad, en voorzie je in gezond en verantwoord voedsel? Op donderdag lichten we de donkere winteravonden op met twee verlichte geesten. Zij belichten telkens één thema vanuit hun persoonlijke visie. Een Mechelse beleidsmaker zet zijn/haar visie uiteen voor het ideale Mechelen. En een moderator gaat met de gasten en het publiek in gesprek.

Hoeveel burger verdraagt het beleid voor de goede werking van een stad? Is participatie een excuus om functies van de overheid op het middenveld af te schuiven? Of kan de stad een partner zijn in het realiseren van de gedroomde toekomst van haar burgers? Is het voorstel van De Grond der Dingen om burgers meer inspraak te geven wel haalbaar? Annemarie Kok en Manu Claeys geven eerst een korte lezing en gaan nadien met elkaar in debat, met als inzet de betrokkenheid van de burger.

Met uitspraken als ‘onbevoegde burgers krijgen te veel macht’ en ‘democratie is geen groepstherapie’ stelt Annemarie Kok scherpe vragen bij wat in Nederland ‘de participatiesamenleving’ en ‘de participatieve democratie’ heet. Ze is publicist, spreker, docent (Rijksuniversiteit Groningen) en dichter. In 2017 verscheen van haar hand Binding genoeg. De stad en het geheim van aangenaam samenleven, eind 2018 gevolgd door Herinnering aan de rechtsstaat. Pleidooi voor serieus openbaar bestuur.

Manu Claeys is schrijver en voorzitter van het Antwerpse burgercollectief stRaten-generaal, dat in 2010 de Prijs voor de Democratie kreeg en in 2017 een Toekomstverbond sloot met de Vlaamse regering in het dossier van de Oosterweelverbinding en de overkapping van de Antwerpse ring. In 2018 verscheen zijn boek Red de democratie!, waarin hij een verrijkte invulling van politiek burgerschap schetst. In 2019 publiceerde hij Pleidooi voor een klimaatintendant.

Als voorzitter van een succesvol burgercollectief kreeg Manu Claeys de voorbije jaren een helder beeld van hoe medezeggenschap door burgers er kan uitzien. Hij maakt een onderscheid tussen activisme – zeg maar ‘op straat komen’ – en participatie. Een sterke democratische overheid is een overheid die hierbij de sterkste formules aanbiedt én ruimte biedt voor nieuwe vormen van politiek leiderschap.

Guy Gypens (°1962) bouwde als algemeen en artistiek directeur het Kaaitheater gedurende twaalf jaar verder uit tot een Brussels podium met internationale uitstraling, als een verbindende factor tussen Brussel, de kunstenaarsstad en de kanaalzone, met een programma dat artistiek werk combineert met een bevragend maatschappelijk discours. Al even lang programmeert hij jaarlijks het festival Burning Ice. Podiumkunstenaars laten er hun licht schijnen over prangende thema’s als klimaat, mobiliteit, voeding, nieuwe economie, sociale herorganisatie en democratie. Guy Gypens maakt ook deel uit van de Pulseraad, een denktank voor een transitie naar een duurzame en sociaal-rechtvaardige samenleving. 

Schrijf je hier in!

Deel dit evenement