do 19 dec.

|

The Neverending Park

Soirée Carré Plus - Weekthema: De stad, dat ben ik | LEZING

Joke Buijs en Els Vervloesem in gesprek over de spanning tussen lokale geschiedenissen en nieuwe globale verhalen. Over de toekomstige uitdagingen van de (Mechelse) stadsontwikkeling. En over hoe stedenbouw, architectuur en erfgoed een impact hebben op ons samenleven.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Soirée Carré Plus - Weekthema: De stad, dat ben ik | LEZING

Tijd en locatie

19 dec. 2019 20:00 – 22:00

The Neverending Park, Museum Hof van Busleyden, Sint-Jansstraat 2a, 2800 Mechelen

Over het evenement

Weekthema: De stad, dat ben ik

Lezing en debat: Els Vervloesem en Joke Buijs

Moderator: Joeri De Bruyn

Schrijf je hier in!

---

Hoe gaat het eraan toe in de ideale stad? Hoe creëer je een stad waar de mobiliteit op wieltjes loopt? Hoe zorg je voor een optimaal welzijn van je burgers, heb je oog voor de kinderen in de stad, en voorzie je in gezond en verantwoord voedsel? Op donderdag lichten we de donkere winteravonden op met twee verlichte geesten. Zij belichten telkens één thema vanuit hun persoonlijke visie. Een Mechelse beleidsmaker zet zijn/haar visie uiteen voor het ideale Mechelen. En een moderator gaat met de gasten en het publiek in gesprek.

Joke Buijs en Els Vervloesem gaan in gesprek over de spanning tussen lokale geschiedenissen en nieuwe globale verhalen. Over de toekomstige uitdagingen van de (Mechelse) stadsontwikkeling. En over hoe stedenbouw, architectuur en erfgoed een impact hebben op ons samenleven. 

Joke Buijs (1979) deed als ir. architect een master in Conservation of historic towns and buildings aan de KU Leuven. Zij is voorzitster van de Mechelse Kwaliteitskamer die toeziet op kwalitatieve stadsontwikkeling. In Leuven is zij werkzaam als teamcoördinator onroerend erfgoed. Erfgoed is voor haar een belangrijke kwalitatieve factor bij stadsontwikkeling. De eigenheid van een plek of zelfs van een gebouw bepaalt mee onze gelaagde identiteit. Zij benadrukt het belang van de historiek van een plek om haar toekomstige invulling vorm te geven.

Els Vervloesem (°1978) is architect, onderzoeker, publicist en partner bij Architecture Workroom Brussels. Haar doctoraatsonderzoek, getiteld Stedenbouw en Sociale Verandering. Leren van Vergeten Geschiedenissen van Stad Maken, gaat over de complexe interactie tussen stedenbouw en bottom-up stedelijke ontwikkeling, met een focus op migratie, en de bijhorende in- en uitsluitingsprocessen. Ze was verbonden als onderzoeker en docent aan de OSA-onderzoeksgroep van de KU Leuven en aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Eindhoven. Sinds 2015 werkt ze als partner in Architecture Workroom Brussels: een culturele werkplaats voor maatschappelijke verandering op het gebied van architectuur en stedelijke en regionale ontwikkeling. Binnen het AWB-team is ze betrokken bij een breed scala aan projecten en trajecten, met bijzondere aandacht voor de sociale dimensie van stedelijke transformatieprocessen.

Joeri De Bruyn studeerde filosofie in Antwerpen en Leuven. Hij was van 2001 tot 2008 redacteur bij het Belgisch architectuurtijdschrift A+. In 2008 richtte hij Public Space op, een uitgeverij en productiehuis voor publicaties, tentoonstellingen en interdisciplinair onderzoek over stad, landschap en maatschappij. Public Space is gevestigd in Mechelen.

Deel dit evenement