do 02 jan.

|

The Neverending Park

Soirée Carré Plus - Weekthema: Delen | LEZING / DEBAT

Evi Swinnen en Geert Opsomer vertellen over opkomende samenwerkingsmodellen zoals de commons. Welke impact kunnen we samen hebben op de samenleving?

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Soirée Carré Plus - Weekthema: Delen  | LEZING / DEBAT

Tijd en locatie

02 jan. 2020 20:00 – 22:00

The Neverending Park, Museum Hof van Busleyden, Sint-Jansstraat 2a, 2800 Mechelen

Over het evenement

Weekthema: Delen

Lezing en debat: Evi Swinnen en Geert Opsomer

Schrijf je hier in!

---

Hoe gaat het eraan toe in de ideale stad? Hoe creëer je een stad waar de mobiliteit op wieltjes loopt? Hoe zorg je voor een optimaal welzijn van je burgers, heb je oog voor de kinderen in de stad, en voorzie je in gezond en verantwoord voedsel? Op donderdag lichten we de donkere winteravonden op met twee verlichte geesten. Zij belichten telkens één thema vanuit hun persoonlijke visie. Een Mechelse beleidsmaker zet zijn/haar visie uiteen voor het ideale Mechelen. En een moderator gaat met de gasten en het publiek in gesprek.

Tijdens de themaweek van het delen mag het thema van de commons niet ontbreken. De commons of gemene gronden waren gronden die het hele jaar door ter beschikking stonden van een groep gebruiksgerechtigden, vaak armen of grondlozen. Ze hadden het recht er hun vee te laten grazen, hout te sprokkelen of te vissen. De common was van iedereen en daarom van niemand. Vanaf de zestiende eeuw begon de privatisering van de commons. Vandaag is er een hernieuwde interesse in dit model dat zich tussen staat en markt bevindt. Wij leggen de focus op de care economy (zorgeconomie) waarin het zorgen voor elkaar de topprioriteit is. Dit principe vertrekt vanuit de inbreng van iedereen naar eigen vermogen in plaats van de druk en de verwachtingen die leiden tot competitie.  

Is de mens van nature competitief of empatisch? Wat gebeurt er met het ego en de indentiteit in een commons? Deze en andere vragen komen aan bod in deze Soirée Carré Plus.

---

Evi Swinnen (°1977) is de oprichter en sinds 2010 de coördinator van het stadslabo voor nieuwe samenwerkingsmodellen Timelab in Gent. Ze genoot een opleiding architectuur, kunstwetenschappen en management. Ze stond aan de wieg van deze kunstenorganisatie, die zichzelf vormgaf naar het internationaal model van de opkomende makersbewegingen. Met een steeds kritische, bevragende en activistische insteek slaagde ze erin de kunstpraktijk opnieuw te onderhandelen. Ze vat de kunstenorganisatie op als een model, een infrastructuur voor ontmoeting en zelfreflectie. Het spanningsveld tussen maken en kunst, tussen denken en doen, tussen professioneel en amateur, dat is het actieterrein van waaruit nieuwe inzichten ontstaan. Evi is gemotiveerd met een actieradius voorbij het eigenbelang. Volharding, vertrouwen en positieve ingesteldheid zijn de brandstof, de eindbestemming is een hele reeks concrete realisaties met impact op de samenleving.

Naast haar positie als coördinator van Timelab is Evi als process manager nauw betrokken bij N.E.S.T. (A new established state of temporality), een project waarin een consortium van vijf hoofdbeheerders (Timelab, KERK, Totum, Democrazy en NUCLEO) een tijdelijke invulling geven aan de oude hoofdbibliotheek van Gent.

Geert Opsomer kan niet met één woord omschreven worden: theaterwetenschapper en –criticus, pedagoog, mentor, maatschappelijk werker, academicus, filosofische beleidsontwikkelaar en dramaturg bij heterogene theaterervaringen. Hij is doctor in de Letteren en Wijsbegeerte, dramaturg bij heterogene theaterervaringen, docent Culturele Studies aan de K.U.Leuven en docent Politieke Filosofie en Theaterstudie aan het RITCS (Royal Institute for Theatre, Cinema en Sound) in Brussel. Zijn fascinaties gaan uit naar  situationisme, patafysica, artistieke zorg, verbindingen en filosofische betrachtingen.

Hij is oud-artistiek leider van Nieuwpoorttheater en Time-festival en initiator van heterogene artistieke communities zoals de Ambassade van Nieuwpoorttheater, Gondwana (verbinding met Congolese artiesten) en TransfoCollect. Daarnaast is hij mentor van diverse jonge theatermakers en vakhoofd van de regie-afdeling Dramatische Kunsten Ritcs. 

---

Schrijf je hier in!

Bekijk het programma en ontdek alle activiteiten 

Betaal éénmalig 5 euro voor neverending toegang tot alle activiteiten van het park. 

De lokale Koekoekmunt wordt aanvaard als betaalmiddel. 

Deel dit evenement