do 13 feb.

|

The Neverending Park

Soirée Carré Plus - Weekthema: Naast, boven, op en onder elkaar | DEBAT

In onze op individueel geluk gerichte samenleving voelen velen zich eenzaam en niet gehoord. Wat kunnen we daaraan doen? En luisteren we voldoende naar de minderheid? Met Peter Venmans, Fanny Matheusen en Ciska Hoet.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Soirée Carré Plus - Weekthema: Naast, boven, op en onder elkaar | DEBAT

Tijd en locatie

13 feb. 2020 20:00 – 22:00

The Neverending Park, Museum Hof van Busleyden, Sint-Jansstraat 2a, 2800 Mechelen

Over het evenement

Weekthema: Naast, boven, op en onder elkaar

Lezing en debat: Peter Venmans en Fanny Matheusen

Moderator: Ciska Hoet

Schrijf je hier in!

---

In onze op het individuele geluk gerichte samenleving voelen vele mensen zich eenzaam, vergeten en niet gehoord. We ontvingen binnen De Grond der Dingen dan ook vele voorstellen die de sociale cohesie willen bevorderen en mensen in contact willen brengen met hun buren en medemensen. Op deze donderdag buigen we ons daarom over de vraag hoe we tot een betekenisvolle relatie met de ander kunnen komen. Hoe leven wij samen? Hebben we genoeg oog voor en oor naar elkaar? Wat kan ieder van ons doen om tot een waardevol contact te komen met onze medemens? En luisteren we daarbij voldoende naar de stem van de minderheid? 

---

Peter Venmans (1963) is hispanist en filosoof. Hij woont in Leuven waar hij werkt als deeltijds docent Spaans in het volwassenenonderwijs. Daarnaast schrijft hij filosofische essays. In 2005 verscheen een studie over de ideeën van Hannah Arendt, getiteld De ontdekking van de wereld. In 2008 verscheen Over de zin van nut (over de grenzen van het nutsdenken) en in 2011 Het derde deel van de ziel (over het begrip ‘thymos’, een Grieks woord voor ‘woede’, ‘zucht naar erkenning’ en ‘verontwaardiging’). Zijn meest recente boeken zijn Amor mundi (2016, over ‘liefde voor de wereld’, een begrip van Hannah Arendt) en in 2019: Discretie. Essay over een vergeten deugd. (Alle boeken verschenen bij Atlas Contact.) Van 2016 tot 2019 begeleidde hij een leesgroep over Hannah Arendt in boekhandel ‘De Zondvloed’.

Al meer dan 20 jaar lang verzorgt Fanny Matheusen training en coaching in diverse sectoren

waaronder de hulpverlening, het onderwijs, in bedrijven, het sociaal-cultureel werkveld, in de kunstensector, bij overheidsdiensten en ngo’s. De thema’s waar ze vaak rond werkt zijn interculturele communicatie & competentie, inclusieve besluitvorming & conflicthantering en (ecologische) transitie. Fanny Matheusen is van opleiding sociaal werker en pedagoog, met een specialisatie in antropologie. Ze volgde opleidingen in systemisch werken, coaching en bemiddeling, conflicthantering, deep democracy en transitiewerk. Ze is practitioner, instructor en supervisor in de Deep Democracy Lewis-methode en oprichter en bezieler van HUMMUS, een bedrijf dat mensen en/in organisaties wil gidsen in de transitie naar een meerstemmige ecorechtvaardige samenleving. Ze schreef over haar werk twee boeken: Mijn held is een hulpverlener (2016) een nieuwe benadering van superdiversiteit in de zorg, en Van zondebok naar zebra (2018) waarin ze een nieuwe kijk op besluitvorming en conflicthantering geeft. 

Theaterwetenschapper Ciska Hoet is directeur van RoSa, het Brusselse kenniscentrum voor gender en feminisme. Daarnaast is ze freelance cultuurjournalist bij o.a. De Morgen. Ze maakt deel uit van de kernredactie van podiumkunstentijdschrift Etcetera en is actief bij burgerbeweging Hart Boven Hard.

---

Schrijf je hier in!

Betaal éénmalig 5 euro voor neverending toegang tot alle activiteiten van het park. 

Bekijk het programma en ontdek alle activiteiten

Deel dit evenement