do 23 jan. | The Neverending Park

Soirée Carré Plus - Weekthema: Rust en stilte in de stad | LEZING

Met Joke J. Hermsen, Rick de Leeuw en Ciska Hoet duiken we in de waan van de tijd: de drukte, de stroom aan prikkels, meningen, onrust, problemen en evenveel oplossingen,... Hoe geraken we uit de kolk gedraaid? Hoe kunnen we tot rust komen? Wat kan de complexe stad ons bieden op die vlakken?
Registratie is afgesloten
Soirée Carré Plus - Weekthema: Rust en stilte in de stad | LEZING

Tijd en locatie

23 jan. 2020 20:00 – 22:00
The Neverending Park, Museum Hof van Busleyden, Sint-Jansstraat 2a, 2800 Mechelen

Over het evenement

Weekthema: Rust en stilte in de stad

Lezing en debat: Joke J. Hermsen en Rick de Leeuw

Moderator: Ciska Hoet

Schrijf je hier in!

---

Hoe gaat het eraan toe in de ideale stad? Hoe creëer je een stad waar de mobiliteit op wieltjes loopt? Hoe zorg je voor een optimaal welzijn van je burgers, heb je oog voor de kinderen in de stad, en voorzie je in gezond en verantwoord voedsel? Op donderdag lichten we de donkere winteravonden op met twee verlichte geesten. Zij belichten telkens één thema vanuit hun persoonlijke visie. Een Mechelse beleidsmaker zet zijn/haar visie uiteen voor het ideale Mechelen. En een moderator gaat met de gasten en het publiek in gesprek.

Samen met Joke J. Hermsen en Rick de Leeuw duiken we in de waan van de tijd: de drukte, de ongelooflijke stroom aan prikkels, meningen, vaststellingen, onrust, problemen en evenveel oplossingen. Hoe geraken we uit de kolk gedraaid? Hoe kunnen we tot rust komen zonder in slaap te vallen? Wat kan de complexe stad ons bieden op die vlakken?

---

Joke J. Hermsen (°1961) is een Nederlandse schrijfster en filosofe. In haar boek Stil de tijd noemt ze stilte, rust, traagheid en verveling voorwaarden voor werkelijke creativiteit en helder nadenken. Zij pleit voor niets minder dan een langzame toekomst. ‘Denken begint met twijfelen en ‘nee’ durven zeggen. Denken is behalve kritische vragen stellen ook de draad spannen tussen verleden en toekomst, teneinde beter voorbereid te zijn op de mogelijkheden die in het heden verscholen liggen.’ In haar laatste boek Het tij keren, vraagt Hermsen zich af in hoeverre de inzichten van de marxistische politica en revolutionaire Rosa Luxemburg (°1871) en filosofe Hannah Arendt (°1906) ons behulpzaam kunnen zijn bij de transitie naar een meer duurzame, menselijke en solidaire samenleving. 

Rick de Leeuw (Haarlem, 1960) is zanger, schrijver dichter. Met zijn jongste cd Zonder Omweg toert hij momenteel door Nederland. In België is hij deze maanden vooral te zien met de voorstelling Bijzondere Ontwikkelingen, waarin hij samen met Sven unik-id op zoek gaat naar het verband tussen gekte en creativiteit en naar het inspirerende verschil tussen normaal en iets minder normaal. Tegelijkertijd speelt hij samen met Jan Hautekiet en de filosoof Johan Braeckman een voorstelling over het existentialisme in het oeuvre van Lou Reed, een wilde avond vol filosofie, grootsteedse arrogantie, meeslepende poëzie en liederlijk wangedrag. De Leeuw engageert zich al tien jaar voor Te Gek!?, een organisatie die het taboe tracht te doorbreken rond de geestelijke gezondheidszorg. Sinds 2015 is hij bovendien voorzitter van Het Ventiel, een buddywerking rond mensen met jongdementie. De Leeuw woont en werkt in België.

Theaterwetenschapper Ciska Hoet is directeur van RoSa, het Brusselse kenniscentrum voor gender en feminisme. Daarnaast is ze freelance cultuurjournalist bij o.a. De Morgen. Ze maakt deel uit van de kernredactie van podiumkunstentijdschrift Etcetera en is actief bij burgerbeweging Hart Boven Hard.

---

Schrijf je hier in!

Betaal éénmalig 5 euro voor neverending toegang tot alle activiteiten van het park. 

De lokale Koekoekmunt wordt aanvaard als betaalmiddel. 

Bekijk het programma en ontdek alle activiteiten 

Deel dit evenement