do 16 jan. | The Neverending Park

Soirée Carré Plus - Weekthema: Stad in 't groen | LEZING / DEBAT

Hoe ideologisch is onze visie op het klimaat? Kunnen technocraten en wetenschappers de problemen oplossen? Of is het aan ons om in verzet te gaan? Henk Oosterling, Barbara Van Dyck en Maarten Boudry in debat. Met inleiding door Schepen Marina De Bie.
Registratie is afgesloten
Soirée Carré Plus - Weekthema: Stad in 't groen | LEZING / DEBAT

Tijd en locatie

16 jan. 2020 20:00 – 22:00
The Neverending Park, Museum Hof van Busleyden, Sint-Jansstraat 2a, 2800 Mechelen

Over het evenement

Weekthema: Stad in ’t groen

Lezing en debat: Henk Oosterling, Barbara Van Dyck en Maarten Boudry

Moderator: Tine Hens

Met inleiding door Schepen Marina De Bie. 

Schrijf je hier in!

---

Hoe gaat het eraan toe in de ideale stad? Hoe creëer je een stad waar de mobiliteit op wieltjes loopt? Hoe zorg je voor een optimaal welzijn van je burgers, heb je oog voor de kinderen in de stad, en voorzie je in gezond en verantwoord voedsel? Op donderdag lichten we de donkere winteravonden op met twee verlichte geesten. Zij belichten telkens één thema vanuit hun persoonlijke visie. Een Mechelse beleidsmaker zet zijn/haar visie uiteen voor het ideale Mechelen. En een moderator gaat met de gasten en het publiek in gesprek.

Hoe ideologisch is onze visie op het klimaat? Kunnen technocraten en wetenschappers vanuit hun autoriteit onze problemen oplossen? Of is het aan ons om in verzet te gaan? Hoe heilzaam zijn de acties van pakweg Greta Thunberg, Hart Boven Hard of Velt? De keuze om te investeren in veldproeven met genetisch gemanipuleerde gewassen, net als het verzet daartegen, zijn ingegeven door wetenschappelijke inzichten én ideologische voorkeuren. 

Onze drie genodigden vertegenwoordigen verschillende visies en stemmen in dit debat. Sommige analyses van de hedendaagse problematieken worden door alle drie gedeeld. De manier om daar een antwoord op te bieden geenszins. De strijd tussen agro-ecologie en eco-modernisme verloopt soms bitsig, net omdat er zoveel op het spel staat.

---

Maarten Boudry (°1984) is wetenschapsfilosoof en is verbonden aan de UGent waar hij de leerstoel Etienne Vermeersch bekleedt. Hij werkte in New York en Wenen. Zijn spraakmakende opiniestukken verschenen in De Standaard, De Morgen, Filosofie Magazine, The New York Times (The Stone), Trouw, de Volkskrant en NRC. In zijn laatste boek Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat breekt Maarten Boudry een lans voor het vooruitgangsdenken en pleit hij - tegen elk doemdenken in - voor de beproefde waarden van wetenschap en verlichting.

Henk Oosterling (°1952) is een Nederlandse filosoof en schrijver. Tot 2018 was hij werkzaam als universitair hoofddocent filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daar initieerde hij een double degree cursus Ecophilosophy en verzorgde hij jaarlijks de honorscourse Sustainability. Zijn uitgebreide bibliografie beslaat zowel de kunst, de politiek, de stad als de filosofie. Hij is een denker-doener. Zijn laatste boek draagt de veelzeggende titel Verzet in ecopanische tijden. | henkoosterling.com

Barbara Van Dyck (°1979) werd ooit vanwege verzet als ggo-activiste op een aardappelveld in Wetteren (2011) van de KUL geweerd als onderzoekster. Later (2014) werd ze daar in ere hersteld. Vandaag is zij werkzaam als onderzoekster op de University of Sussex, Brighton. Ze is actief in het Belgische netwerk van agroecologen en staat mee in voor de coördinatie van het bewegingsplatform Agroecology-in-Action. In haar werk als onderzoekster en activiste focust ze op de relaties tussen wetenschap, technologie, democratie, macht en politiek. Om de verbanden tussen de techno-wetenschappen en economische en politieke belangen bloot te leggen overschrijdt ze disciplinaire en institutionele grenzen. Zeker in Vlaanderen, waar sociaal transformatieve ontwikkelingspaden stelselmatig gemarginaliseerd worden ten opzichte van een ongebreideld technologisch vooruitgangsoptimisme, hoopt ze hiermee bij te dragen aan het aanscherpen van de collectieve verbeeldingskracht.

Tine Hens is historica, journaliste en auteur van Het klein verzet (Epo, 2015), het verhaal van mensen die van Griekenland tot Denemarken in hun eigen wijk of stad, of met hun eigen bedrijf bewijzen dat een andere, sociaalecologische economie mogelijk is. 

---

Schrijf je hier in!

Betaal éénmalig 5 euro voor neverending toegang tot alle activiteiten van het park. 

De lokale Koekoekmunt wordt aanvaard als betaalmiddel. 

Bekijk het programma en ontdek alle activiteiten 

Deel dit evenement