do 06 feb.

|

The Neverending Park

Soirée Carré Plus - Weekthema: Stad van verscheidenheid en verbondenheid | LEZING / DEBAT

Het omgaan met verschil in een superdiverse, complexe samenleving begint al op school. Hoe wordt daarop ingespeeld? Wat zijn de aanbevelingen vanuit beleid en onderzoek? Met Orhan Agirdag en Leni Franken.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Soirée Carré Plus - Weekthema: Stad van verscheidenheid en verbondenheid | LEZING / DEBAT

Tijd en locatie

06 feb. 2020 20:00 – 22:00

The Neverending Park, Museum Hof van Busleyden, Sint-Jansstraat 2a, 2800 Mechelen

Over het evenement

Weekthema: Stad van verscheidenheid en verbondenheid

Lezing en debat: Orhan Agirdag en Leni Franken

Schrijf je hier in!

---

Een stad brengt mensen samen. Mensen met hun eigen verhaal, achtergrond, geloof en ideeën. Mensen die niet hetzelfde verleden delen, maar wel een gemeenschappelijke toekomst, op een gedeelde grond. Hoe kan het samenleven in verschil georganiseerd worden? Hoe kunnen mensen zich verbinden binnen een superdiverse en complexe samenleving? Het omgaan met verschil begint al in de school. Daar komt een dwarssnede van de samenleving samen. Een kans maar ook een uitdaging. Hoe wordt daarop in de klas ingespeeld? Wat zijn de aanbevelingen vanuit beleid en onderzoek? En tegen welke problemen lopen de betrokkenen in de praktijk aan? Orhan Agirdag en Leni Franken geven eerst een korte lezing, en gaan dan in gesprek met elkaar. 

---

Orhan Agirdag (°1984) is doctor in de sociologie, professor Samenleving en Onderwijs aan de KU Leuven en universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam. Hij onderzoekt de invloed van brede maatschappelijke tendensen, zoals de groeiende etnische diversiteit en de technologische ontwikkelingen, op het onderwijs. 

Hij studeerde Sociologie aan de KU Leuven en werkte vanaf 2008 aan de Universiteit Gent binnen het kader van een FWO-project. In 2011 promoveerde hij tot Doctor in de Sociologie met een onderzoek naar de gevolgen van schoolsegregatie in Vlaanderen. Agirdags doctoraatsproefschrift werd bekroond met de Charles Ullens Prijs van de Koning Boudewijn Stichting, met de Prijs van de Stichting P&V voor onderzoek naar uitgesloten jongeren en met de Dissertatieprijs van de Vereniging voor Onderwijsresearch en het Vlaams Forum voor Onderwijsonderzoek. Op basis van zijn gehele curriculum werd Orhan Agirdag ook bekroond met de Frans van Cauwelaertprijs in 2014. 

Na zijn doctoraat behaalde Orhan Agirdag een Fellowship van de Belgian American Education Foundation en een Honorary Fellowship van de Fulbright Commission, en was hij als visiting scholar verbonden aan de University of California Los Angeles. Sinds april 2014 is hij als docent verbonden aan Universiteit van Amsterdam waar hij onderwijsbeleid doceert en waar hij onderzoek verricht naar meertaligheid in het onderwijs. In zijn onderzoek combineert Orhan Agirdag inzichten van sociologie, onderwijskunde en linguïstiek. Zijn werk is gepubliceerd in meer dan 20 internationale journals en als verschillende hoofdstukken in boeken. 

Leni Franken behaalde in 2001 haar kandidaatsdiploma (bachelor) in de wijsbegeerte aan de UFSIA en in 2003 haar licentiaatsdiploma (master) in de wijsbegeerte aan de KULeuven, waar ze eveneens een aggregaat voor het secundair onderwijs behaalde. Daarnaast studeerde ze van 2003 tot 2005 godsdienstwetenschappen aan de KULeuven. Sinds 2008 is ze verbonden aan het Centrum Pieter Gillis (Universiteit Antwerpen), waar ze in 2012 promoveerde op het proefschrift Hoe neutraal is kerkfinanciering? Een politiek filosofische analyse. Tussen 2012 en 2019 werkte ze er als doctor-assistent en als FWO-post-doc navorser en doceerde ze het vak Levensbeschouwing en maatschappij aan de rechtsfaculteit. Sinds september 2019 is Leni Franken als onderwijsbegeleider aangesteld aan de Universiteit Antwerpen, waar ze mee vorm geeft aan een aantal nieuwe, universiteitsbrede en interdisciplinaire vakken. Haar onderzoek richt zich o.a. op hedendaagse politieke filosofie (Rawls, Dworkin, Raz, Kymlicka, Kukathas, Galston), overheidsneutraliteit, kerk-staat verhoudingen, onderwijs- en godsdienstvrijheid, levensbeschouwelijke vakken, burgerschap, redelijke accommodatie, en levensbeschouwelijk georiënteerde scholen. Over deze onderwerpen publiceerde ze onder meer in diverse nationale en internationale wetenschappelijke tijdschriften en geeft ze presentaties op nationale en internationale congressen.

---

Schrijf je hier in!

 

Betaal éénmalig 5 euro voor neverending toegang tot alle activiteiten van het park. 

Bekijk het programma en ontdek alle activiteiten

Deel dit evenement